Japonya Dünyanın İlk Ahşap Uydusunu Uzaya Gönderdi

Japon araştırmacılar tarafından geliştirilen dünyanın ilk ahşap uydusu uzaya gönderildi. Malzemenin dayanıklılığını test etmek için yapılan bir deneyde Kyoto Üniversitesi araştırmacıları tarafından Sumitomo Ormancılık ile işbirliği içinde yaratılan ahşap uyduya, Latince’de ahşap anlamına gelen LingoSat adı verildi.

Ahşap uydu, SpaceX göreviyle Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS)’na taşındı ve daha sonra uzay koşullarında nasıl davrandığını test etmek için Dünya’nın 400 kilometre üzerindeki yörüngeye bırakıldı. Avuç içi büyüklüğünde bir uydu olan LingoSat, ahşap kullanılarak geliştirildi.

Uzay mekiğinde uçan ve Kyoto Üniversitesi’nde insan uzay aktivitelerini inceleyen bir astronot olan Takao Doi, “Kendi başımıza üretebileceğimiz bir malzeme olan ahşapla, evler inşa edebilecek, uzayda sonsuza dek yaşayabilecek ve çalışabileceğiz. İlk ahşap uydumuzun işe yaradığını kanıtlayabilirsek gelecekte metal uydular yasaklanabilir, bu nedenle bunu Elon Musk’ın SpaceX’ine sunmak istiyoruz.” dedi.

Bu kilometre taşı, Ay’da ve hatta Mars’ta ağaç dikme ve ahşap evler ve alanlar inşa etme planının 50 yıllık ilk adımını işaret ediyor. Kyoto Üniversitesi orman bilimi profesörü Koji Murata, ahşap bir uydunun uygulanabilirliğini tartışırken, “1900’lerin başlarında uçaklar ahşaptan yapılmıştı. Ahşap bir uydu da uygulanabilir olmalı.” dedi.

Ahşap bir uyduyu uzaya göndermenin iki ana nedeni bulunuyor. Bunlardan ilki ahşabın uzayın zorlu koşullarına karşı dayanıklılığını test etmek. Sonuçlar olumluysa, araştırmacılar uzay görevleri için ahşap yapılar inşa etme konusunda onay alacaklar. İkincisi ise ahşap bir uydu ömrünün sonuna ulaştığında çevresel etkiyi en aza indirmesi. Hizmet dışı bırakılan uyduların uzay çöpü haline gelmemek için atmosfere yeniden girmeleri gerekiyor ve metal uydular atmosfere yeniden girdiklerinde alüminyum oksit üretirken ahşap uydular sadece yanacak ve yok olacak.